Mnoho hospodyněk by dala nevím co za to, kdyby mohla používat zeleninu a ovoce vypěstované vlastní rukou. Některé na to nemají dostatečné podmínky, jiné zas dost času, ale jisté je jedno, že domácí je domácí.
Shodneme se všichni, že zelenina i ovoce je v naší kuchyni nenahraditelnou součástí. Nejen pro svůj obsah vitamínů a minerálů, ale i pro barevnost a vůni, která dodává našim pokrmům lahodnost. Samozřejmě můžeme jít vše nakoupit v supermarketu.
Má to však své nevýhody.
a/ nevíme o původu ovoce a zeleniny
b/ nevíme, kde byla zelenina vypěstována, použitá hnojiva a postřiky
c/ délka dopravy z místa vypěstování do místa prodeje se na produktu podepíše
d/ nutnost jít nakoupit nebo nutnost produkt skladovat na chladnějším suchém místě v domě
e/ nákup není zdarma
Pokud máme vlastní zahradu, kde můžeme pěstovat zeleninu ke své potřebě, všechny tyto problémy jsou rázem pryč. Pokud pěstujeme vše doma, víme, jaká hnojiva jsme používali, jaký druh zeleniny jsme zasadili a jak jsme se o něho starali. To nám zaručuje, že víme, z čeho svůj pokrm připravujeme a máme jistotu hygienické nezávadnosti a čerstvosti.
Ovoce z vlastní zahrady nám udělá stejnou službu. Je k použití vždy v čerstvé podobě. Lze ho konzumovat přímo ze stromu nebo v mnoha moučnících,které můžeme připravit kdykoliv, protože pro ovoce stačí vyjít do zahrady. Přebytek úrody pak zužitkujeme do kompotů nebo džemů, můžeme také udělat výborné ovoce sušené. Vzhledem k tomu, že nás tyto produkty zahrady nic nestojí, můžeme si udělat velmi příjemné přilepšení do naší kuchyně, což jistě přivítá náš rodinný rozpočet.
Aby naše úroda byla pěkná, chce to jediné. Věnovat se své zahrádce, občas se nechat poučit o správném pěstování ovoce i zeleniny a oplatit přírodě to, co nám dává a čím nám zpříjemňuje náš stůl.